In de raadcolumn van Blik op Barendrecht van 23 september 2010 legt Leo van Gelder uit wat de visie is van het CDA op een duurzame ondergrond. Het artikel niet gelezen?
Na een rondje Barendrecht op de fiets met wat collega-raadsleden ben ik tot de conclusie gekomen dat Barendrecht nagenoeg aan het einde van de groei is gekomen.
Barendrecht is volgebouwd (volgens Barendrechtse begrippen), nagenoeg overal staan woningen en bedrijfsgebouwen, en dus is het tijd om eens een stap op de plaats te maken en eens kritisch bekijken wat er met de resterende spaarzame ruimte kan worden gedaan.
Gaan we iedere vierkante millimeter dichtbouwen (geen optie voor het CDA) of laten we nog wat over voor de toekomst?
De structuurvisie voor het Barendrecht van de toekomst wordt nu opgesteld met een visie op bovenstaande vragen
Het CDA is altijd nauw betrokken geweest bij de ruimtelijke ordening van Barendrecht en zal de ontwikkeling van de structuurvisie dan ook op de voet blijven volgen
De ruimte is op en dan kan het in dit geval wel eens verfrissend werken om je kop in het zand te steken. Onder de grond is voorlopig nog een zee van ruimte met verschillende mogelijkheden voor meervoudig ruimtegebruik in verband met constante temperaturen en duurzame toepassingen.
Het zal dan ook noodzakelijk zijn om deze ondergrondse ruimte ook bij de toekomstige ontwikkelingen te gaan betrekken en kaders hiervoor op te stellen.
Op het moment dat ik deze column inlever (15 september) organiseert het Ministerie van Economische Zaken in Carnisse Haven een avond in het teken van de ondergrondse CO2 opslag. Barendrecht wordt opgezadeld met CO2 terwijl in andere gemeenten gebruik kan worden gemaakt van geothermie voor verwarmingsdoeleinden. Ik was vrij recent bij een tomatenteler in Bleiswijk die 80% van zijn warmte uit aardlagen haalde op 2000 meter diepte, de diepte waar EZ de CO2 in op wilt slaan. Verder zijn er al diverse bedrijfspanden die gebruik maken van warmte koude opslag in waterlagen op 200 m diepte. Dit duurzame gebruik van de ondergrond kan natuurlijk ook worden toegepast bij de duurzame ontwikkeling van de laatste nieuw te bouwen wijk Vrouwenpolder
Om deze toepassingen in Barendrecht op een juiste wijze van de grond te krijgen en in de bodem te krijgen zal de gemeente wel maatregelen moeten gaan nemen om hier spelregels voor op te stellen.
Op dit moment is de ondergrond een soort wild west met cowboy taferelen want wie het eerst komt het eerst maalt. Een structuurvisie met een visie op wat er met de ondergrond van Barendrecht moet gaan gebeuren kan dus geen kwaad om een bijdrage te leveren aan een duurzame ontwikkeling van Barendrecht.