Barendrecht economische weer de beste

Barendrecht eindigt dit jaar wederom op de eerste plek in Zuid-Holland voor wat betreft de economische prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Louter in weekblad Elsevier, aldus een persbericht van de gemeente Barendrecht van 4 december 2008.
De CDA-fractie wil u het hele persbericht niet onthouden:

Uit het jaarlijkse onderzoek van het blad Elsevier en Bureau Louter blijkt dat Barendrecht, als het gaat om economische prestaties in 2007, wederom het beste presteert in Zuid-Holland.
Landelijk eindigt Barendrecht dit jaar op een vierde plek. In 2006 eindigde Barendrecht op een derde plek en in 2005 op een zesde plaats. Barendrecht behoudt hiermee al zeven jaar een plek in de landelijke top zes. Het onderzoek naar toplocaties van Bureau Louter staat deze week (49) in weekblad Elsevier.

Wethouder Economie Martin Schreurs is niet verrast over de resultaten.
Barendrecht scoort al jarenlang goed op economisch gebied. Barendrecht dankt de hoge positie op de ranglijst met name aan de beschikbare ruimte voor bedrijven om zich te vernieuwen, vergroten en vestigen. Ook in 2008 nam het aantal bedrijven en werkzame personen nog steeds toe. "Het is een kunst om zo hoog te blijven staan. Tussen het geweld van opkomende steden houdt Barendrecht zich in dit onderzoek goed staande met een eerste plaats in Zuid-Holland. Ik ben daar enorm trots op", zegt wethouder Schreurs. De komende jaren richt de wethouder zijn pijlen op behoud van werkgelegenheid.
In de onlangs vastgestelde kadernota Economie staat de strategie van Barendrecht voor de komende jaren. De wethouder laat weten dat hij er alles aan gaat doen om de goede positie de komende jaren vast te houden. Dat wordt overigens wel lastiger omdat Barendrecht geen ruimte heeft om nieuwe bedrijfslocaties te realiseren.
Het antwoord van de wethouder hierop is verdere verdichting en herstructurering van huidige bedrijfslocaties. In Barendrecht zijn momenteel ongeveer 1.900 kleine en grote bedrijven actief, die samen goed zijn voor meer dan 20.000 arbeidsplaatsen.

Indicatoren
Het onderzoek beleeft dit jaar zijn tiende editie. De gemeente zijn beoordeeld op structurele kenmerken en indicatoren voor de economische groei. Structureel zijn bijvoorbeeld de werkgelegenheid en het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de verscheidenheid in economische activiteit en de beschikbare ruimte voor bedrijvigheid en de productiviteit.
Voor de groei wordt onder meer gekeken naar ontwikkelingen in de werkgelegenheid, uitgifte van bedrijventerreinen, de bevolking en potentiële beroepsbevolking en starters. De ranglijst is opgesteld door alle uitkomsten af te zetten tegen het aantal inwoners tussen de 15 en 65 jaar. Daardoor hebben alle gemeenten eenzelfde kans.
Barendrecht maakte overigens in 2007 de snelste groei door, al is dat niet doorslaggevend voor de ranglijstpositie.

Tot zo ver het persbericht van de gemeente Barendrecht van 4 december 2008

Heeft u vragen op economisch gebied neemt u dan contact op met onze woordvoerder economische zaken en werkgelegenheid Klaas Groenendijk, klaas.groenendijk.@cdabarendrecht.nl