CDA Barendrecht vindt het belangrijk dat iedereen een goede plek in onze maatschappij kan vinden. In de Oude Dorpskern van Barendrecht bevindt zich de Stichting Dajong ( Dagbesteding Jonggehandicapten) die een unieke vorm van dagbesteding biedt aan jongeren.
Nieuwsgierig geworden door alle positieve geluiden gingen CDA raadsleden Rolinka van der Graaff en Jilles van der Stoep gewapend met warme saucijzenbroodjes als traktatie op visite. Wij werden hartelijk ontvangen door Johan Terdu en zijn cliënten, de jongeren van Dajong. Johan is de oprichter van de stichting en nog steeds de drijvende kracht.
Dajong; wat houdt het project in?
Johan vertelt dat hij in 2006 is gestart met een cliënt die een afgedankte computer reviseerde. Deze werd gegeven aan een gezin dat zich geen computer kon veroorloven. Hierna hebben de activiteiten een grote vlucht genomen. De hoofdactiviteit is het reviseren van oude computers die vervolgens worden weggegeven aan mensen die het niet breed hebben. Computers komen nu o.a. van de politie en van ziekenhuizen, uiteraard na verwijdering van de harde schijf. Na revisie worden ze via kerken en o.m. de voedselbank weggegeven. Ook kunnen particulieren er hun eigen computer ter reparatie aanbieden. Er wordt uitdrukkelijk geen vergoeding door Dajong gevraagd. Werd er in 2006 begonnen met het weggeven van 1 gereviseerde computer, vorig jaar waren het er 1000! Een bijzondere vorm van maatschappelijke betrokkenheid.
De tien cliënten die bij Dajong werken hebben allen autisme waardoor ze niet plaatsbaar zijn op de vrije arbeidsmarkt. Ze hebben allen een grote interesse in en kennis van computers. De cliënten worden aangemeld door Stichting MEE en zorginstellingen. Deze jongeren kunnen vanwege de combinatie van hun begaafdheid op ICT gebied en hun aandoening absoluut niet in een andere vorm van dagbesteding werken.
Toekomst
Financiering vindt plaats door de AWBZ. Woonplaats van een cliënt speelt op dit moment geen rol. Dit wijzigt als in 2015 de dagbesteding betaald gaat worden vanuit de WMO. De gemeente zal dan voor de eigen inwoners dagbesteding gaan vergoeden. Bij Stichting Dajong werken momenteel geen jongeren die in Barendrecht woonachtig zijn. Dit zou problemen kunnen gaan geven. Door het maken van goede afspraken tussen de gemeenten waar de cliënten wonen zou het mogelijk moeten zijn om ook een prachtige, waardevolle stichting als Dajong vanuit de WMO te kunnen blijven financieren.
CDA Barendrecht wil de komende tijd extra aandacht gaan geven aan de gevolgen van de transitie AWBZ naar WMO, zoals deze wetswijziging ook wel wordt genoemd.
De “jongeren van Dajong” hebben hun sterke eigenschappen die op deze wijze ten volle worden benut. Niet alleen een eigen plek om zinvol bezig te zijn, maar tevens een waardevolle bijdrage aan de maatschappij.
Dit artikel verscheen ook in Blik op Barendrecht van 11 april 2013 in de column “Ruimte voor de raad”.